Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

17. 3. 2015

Putování za vínem po Chorvatsku

Chorvatské vinařství má předpoklady pro výrobu skvělých místních vín. V 90. letech 20. století se situace ve vinařství podstatně změnila, byly totiž položeny základy pro další modernizaci a rozvoj pěstování vinné révy a výroby vína. 

Chorvatské vinařství má předpoklady pro výrobu skvělých místních vín. V 90. letech 20. století se situace ve vinařství podstatně změnila, byly totiž položeny základy pro další modernizaci a rozvoj pěstování vinné révy a výroby vína. Hlavně se začaly zřizovat a podporovat menší soukromé rodinné podniky, které v kvalitě a kvantitě velmi dobře doplňují produkci tradičních vinařských velkozávodů.

Chorvatsko má mnoho vinařských oblastí, které jsou rozděleny na dvě základní oblasti - pobřežní a kontinentální. Tyto vinařské oblasti se dále člení na 12 podoblastí, jenž se vyznačují různými geografickými, topografickými, geologickými i ekonomickými podmínkami. V Dalmácii se rozlišují tři vinařské oblasti: pobřežní, ostrovní a přilehlé vnitrozemí. Každá z nich má svá specifika a produkuje nezaměnitelná vína. Nejdůležitější vinařskou oblastí je ale pro Chorvatsko Dalmácie, která dává nejlepší víno.  V následujících týdnech přineseme seriál "putování za chorvatským vínem", ve kterém vám přiblížíme vyhlášené vinařské oblasti nejenom z Dalmácie.

Vinařské oblasti Chorvatska se také liší klimatickými podmínkami. Díky těmto podmínkám nalezneme na chorvatských vinicích skvělé odrůdy různých kategorií a typů vín, což dává chorvatskému vinařství pestrost. Mezi oblasti s největším množstvím pěstovaných odrůd patří ostrovy Hvar, Brač, Vis, Korčula, Lastovo a poloostrov Pelješac.

Původní chorvatské odrůdy jsou Plavac Mali, Babic a Teran. Většina zdejších vín dlouhodobě zraje v sudech, především v dubových. V zemi se evidují tři úrovně kvality vín označených na etiketách: Stolno vino (víno stolní), Kvalitetno vino (jakostní víno) a Vrhunsko vino (vína přívlastková).

Na severu Chorvatska se pěstují především bílá vína, kdy nejznámější odrůdou je Malvazija. Na ostrově Krk v oblasti Vrbnik roste zcela unikátní bílé víno Vrbnička Žlahtin a pro ostrov Hvar jsou vyhlášena vína Plavac a Faros. Mezi další bílá chorvatská vína patří Vugava, Zlatni Plavac, Pošip, Rukatac, Grk, Maraština, Trojišćina a Kujundžuša. Nejproslulejším dalmatským červeným vínem je Primoštenský Babič, pak následují Šibenický Babič, Plavina, Opol rosé a Dalmatiner. 

V roce 2009 Chorvatsko překvapilo celý svět, když získalo osm zlatých medailí na prestižní světové výstavě vín. Chorvatská vína se proto řadí k nejlepším na světě a současná produkce je více než 50 milionů lahví ročně.

V Chorvatsku také nalezneme vinice s ekologickými certifikáty. V posledních letech je zde velký rozvoj biozemědělství a biovinohradnictví. Chování ovcí a koz poskytuje ekologické hnojivo a časté větry od moře minimalizují riziko hniloby a plísní.

 


Podobné články: