Restaurace a kavárny
Kam zajít na jídlo
Již podle názvu můžete odhadnout druh a cenovou úroveň restaurace. Nejprostší je lidová konoba, která původně sloužila jako vinný sklípek. V takovém zařízení se obvykle nabízejí místní speciality. Dalším druhem je bife, která nabízí studené občerstvení nebo jednoduchá jídla. Podnikem střední cenové kategorie je gostionica a jídla tu mají běžná. V pizzeriích se podávají "italská" jídla. Lepší podnik nese jméno restoran nebo restavracija a nejdražší jsou restaurace hotelů vyšší kategorie. V Chorvatsku se také začínají rozšiřovat světové fast-foodové řetězce.
Skutečné speciality připravované tradičním způsobem je možné ochutnat v menších stylových restauracích, většinou rodinných podnicích, zvaných konoba. Jídlo v těchto "restauracích" je opravdu domácí z lokálních surovin a je nešizené.
Ceny jídel jsou obvykle vyšší na pobřeží a v turisticky vyhledávaných oblastech. Většina restaurací má vyvěšen jídelní lístek s cenami před svým vchodem. Jejich otevírací doba je obvykle vyvěšena u vchodu a také je přizpůsobena hostům, zvláště během letní sezóny.
Co si dát na jídlo
Jako předkrm vám doporučujeme si objednat pršut nebo paški sýr. Pršut je považovaný v jižních krajích jako velká specialita. Jedná se o vepřovou šunku uzenou v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem. Paški syr je tvrdý sýr podobný parmazánu. Má specifickou bylinnou chuť, kterou mu dodávají ovce, které se pasou jen na loukách na ostrově Pag.
Součástí každého hlavního chodu je jako příloha zelenina, a to opravdu hodně zeleniny. Zeleninová směs tu bývá velmi pestrá: mrkev, zelí, paprika, rajčata, okurky a ajvar. Bývá dobře ochucena a chutná výborně i nepřátelům zeleniny. Kdežto brambor, těstovin či rýže se obvykle podává méně. Zato se k jídlu obvykle dává nakrájená veka.
Jako moučník se podávají palačinky s různými náplněmi, záviny s neoobvyklými náplněmi, fritule (jakési koblihy) a kroštule (u nás bychom to nazvali boží milosti), dortové zákusky, zmrzlina různého druhu, poháry, rožata (pudink s karamelem) nebo saláty z čerstvého ovoce.
Obědové menu
Některé restaurace v Chorvatsku podávají od oběda do pozdních odpoledních hodin obědová menu, která zahrnují několik chodů a jsou cenově výhodná. Většinou se skládají z polévky, hlavního jídla (maso nebo ryba) s hranolkama a zeleninovým salátem a jako zákusek bývá porce ovoce, palačinka nebo koláč. Některá menu zahrnují také malé pivo nebo kávu. Jejich cena se pohybuje od 50 Kn, ale většinou stojí cca 60 Kn. Porce jsou opravdu velké a nemusíte se bát, že byste měli hlad. Určitě je cenově výhodné menu než, když si v restauraci objednáte jakékoli jiné jídlo.
Orientační ceny v restauracích
Vepřový kotlet | Svinjski kotlet | od 55 Kn |
Biftek na grilu | Biftek na žaru | od 90 Kn |
Ražniči, čevapi | Čevapčići | od 35 Kn |
Placka z mletého masa | Pljeskavica | od 35 Kn |
Boloňské špagety | Špageti bolognese | od 35 Kn |
Rizoto s mořskými plody | Rižot | od 55 Kn |
Makrela | Skuša | od 45 Kn |
Bílá ryba 1. kategorie (1 kg) | Bijela riba prve klase | od 250 Kn |
Bílá ryba 2. kategorie (1 kg) | Bijela riba druge klase | od 190 Kn |
Pizza | Pizza | od 35 Kn |
Hamburger | Hamburger | od 20 Kn |
Hranolky | Pomfrity | od 20 Kn |
Salát | Salata | od 15 Kn |
Polévka | Juha | od 15 Kn |
Palačinky | Palačinke | od 15 Kn |
Káva | Káva | od 8 Kn |
Čaj | Čaj | od 10 Kn |
Zákusky | Kolači, slastice | od 15 Kn |
Pivo 0,5 l | Pivo | od 15 Kn |
Minerální voda 1 l | Mineralna voda | od 20 Kn |
Cola, Fanta,… | Cola, Fanta,... | od 15 Kn |