Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

5. 11. 2017

Podzim, období vína i v Chorvatsku

Protože je podzim, tedy doba vína, pojďte s námi objevit zajímavé chorvatské odrůdy vín. Přestože jsou Češi spíše vyznavači piva, i tak se najde mnoho milovníků kvalitního vínaDíky výborným klimatickým podmínkám se zde daří vínům, která se jinde na světě moc nevyskytují. Pěstuje se zde celkem okolo 130 autochtonních odrůd vinné révy.

Podzim, období vína i v Chorvatsku
Podzim, období vína i v Chorvatsku

Protože je podzim, tedy doba vína, pojďte s námi objevit zajímavé chorvatské odrůdy vín. Přestože jsou Češi spíše vyznavači piva, i tak se najde mnoho milovníků kvalitního vína. Někteří turisté jezdí do Chorvatska, jak za teplým počasím a skvělým koupáním, tak za gastroturistikou a s ní spojenou ochutnávkou vína. Chorvatsko bylo vždy v Evropě známé spíše jako producent vynikajícího olivového oleje, víno stálo spíše v pozadí a bylo doménou Francie nebo Itálie. Zlom přišel v 90. letech 20. století, kdy postupně začalo docházet k rozvoji a modernizaci v pěstování vinné révy. Díky výborným klimatickým podmínkám se zde daří vínům, která se jinde na světě moc nevyskytují. Pěstuje se zde celkem okolo 130 autochtonních odrůd vinné révy.

Chorvatské víno není běžně dostupné v České republice, proto o něm moc lidí neví jak chutná a jaké jsou odrůdy. V loňském roce však Chorvatsko získalo 63 medailí Decanter World Wine Awards a dokonce bylo čtenáři USA Today vyhlášeno jako jedna z deseti vinařských regionů, které by rozhodně neměli zůstávat opomíjeny.

Kde se nejvíce pěstuje vinná réva

Hlavními oblastmi, kde najdete nejvíce vinic je poloostrov Pelješac, Istrie a Chorvatské Záhoří. Zde také turisté vyráží na wine and walk (procházky po vinicích spojené s ochutnávkou vín a místní kuchyně). Lahodným vínům se však daří i v Kvarneru a Dalmácii. Největší produkce (70 %) připadá na bílá vína, která se pěstují především ve vnitrozemí, zbylých 30 % na červená. Jedno z nejoblíbenějších chorvatských bílých vín je Graševina, které se tradičně pěstuje v oblasti Slavonie a vyznačuje se specifickou chutí, ve které vyniká aroma ovoce a květin.

Nejrozšířenější vína Dalmácie

Kromě různých specifických chorvatských vinných odrůd, je v Dalmácii je stále nejvíce rozšířená odrůda plavac mali. Toto těžké červené víno se v průběhu staletí plně přizpůsobilo půdním krasovým podmínkám Dalmácie a jejímu klimatu. Najdete ji tak na místech, kde by se jiné vinné odrůdě nedařilo. Mezi bílými víny na pobřeží vyniká svou oblibou maraština.

Bílá vína z dalmatských ostrovů

Jedno z lahodných bílých chorvatských vín je Pošip, v jehož chuti můžete zaznamenat stopy meruněk a fíků. Obsah alkoholu je 13 – 14 %. Pěstuje se na ostrově Korčula. Na ostrově Vis zase můžete ochutnat bílé víno Vugava, které je slabší a představuje skvělý osvěžující nápoj v horkých letních dnech. Vynikající víno najdete také na ostrově Hvar, který má nejvyšší délku slunečního svitu za rok na Jadranu, a proto je toto podnebí příznivé pro pěstování vinné révy. Vyhlášené je víno Plavac a Faros. Jedny z vynikajících chorvatských bílých vín jsou vyrobené také z odrůdy Malvasia.

Víno králů z poloostrova Pelješac

Mezi nejexkluzivnější chorvatská vína se řadí červené víno Dignač z poloostrova Pelješac. Má okolo 15 % alkoholu. Jeho barva je sytě rudá až fialová, je trochu hořké a vyniká silnou chutí podtrženou ovocným aroma. Dignač je první chorvatské víno s chráněným způsobem výroby i původem.

Osvěžující vinné střiky bevanda a gemišt

Chorvati často a rádi víno ředí. Nebojte se toho ani vy a osvěžte se v létě lehkým střikem. Červené víno zředěné s vodou se nazývá bevanda a bílému vínu zředěnému minerálkou říkají gemišt. Bežně je naleznete na nápojových lístcích.


Podobné články: