22. 10. 2015
V říjnu a listopadu do Chorvatska na kole
Podzim je v plném proudu, což znamená, že nás trápí chladné počasí. Kdo by si chtěl v těchto nepříjemných dnech zpříjemnit své volno, může zavítat na dovolenou na kole. Cyklistiku můžete v Chorvatsku také provozovat v říjnu nebo listopadu.
Podzim je v plném proudu, což znamená, že nás trápí chladné počasí s teplotami kolem 10°C, časté deště a mlhy. Kdo by si chtěl v těchto nepříjemných dnech zpříjemnit své volno, může zavítat na dovolenou na kole. Cyklistiku můžete v Chorvatsku také provozovat v říjnu nebo listopadu. Celá dovolená vás vyjde mnohem levněji než v letní sezónu. Tyto dny jsou také ideální na různé výlety a poznávání místní kultury.
Podzim v Chorvatsku také doprovázejí deště, proto je dobré rozhodovat se pro dovolenou podle počasí, jen několik dní před odjezdem. V říjnu se teploty na jihu Chorvatska pohybují v rozpětí 18 - 21 °C a v listopadu se mezi 13 - 18°C. Na koupání v moři tyto teploty sice nejsou, ale můžete si užít procházky podél pobřeží a poslouchat šplouchání moře. Pláže jsou opuštěné a člověk tu může být v klidu. Po celodenní jízdě na unaveného cyklistu čekají příjemné chvíle v hotelu. Moře vám zde může vynahradit například hotelový bazén a nejrůznější wellness procedury.
Doporučujeme vám vyrazit na střední a jižní chorvatské ostrovy, kde si užijete skvělé projížďky na kole. Pro cyklistiku je nejlepší roční období podzim nebo jaro. Obě roční období mají své kouzlo. Na podzim je krajina barvitější. V přírodě volně dozrávají fíky a granátová jablka, což dělá radost nejednomu unavenému a hladovému cyklistovi. Stromy dostávají barvy díky dozrávajícím plodům a silnice lemují vinice obtěžkané šťavnatými hrozny. Projížďky mezi malými vinicemi mají své kouzlo. Celé generace vinařských rodin sbíraly kamení z černé hlíny a stavěly z něho zídky na okraji vinic. Setkáte se ale i opuštěnými vinicemi a políčky, protože mladá generace odešla do měst. Když vystoupáte na vrcholky přímořských pohoří a přehlédnete nedozírné moře s četnými ostrůvky, připadnete si hrozně malí.
K cykloturistice patří také posezení v útulných konobách a restauracích, kde se podává domácí víno i jiné dobré pití. K jídlu si určitě dejte místní speciality jako je pršut (šunka), skutečně nechybí v žádné restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem a olivami a to všechno doplňuje bílá křupavá bageta. Dále si můžete pochutnat na různých mořských rybách a plodech, které budou zaručeně čerstvé. V některých restauracích narazíte i na skopové maso na rožni.