14. 4. 2015
Víno na Kvarnerských ostrovech
Další vyhlášená vinařská oblast se nachází na severu Jaderského pobřeží na Kvarnerských ostrovech, jenž jsou chráněny třemi horskými pásy. Některé lokality na ostrovech přitom patří mezi místa proslulá špičkovými víny, jako na ostrově Krk městečko Vrbnik se známým vínem Žlahtinou nebo písečný ostrůvek Sušac se svou výbornou červenou Trojišćinou.
Současný turistický ruch dává chorvatskému vinařství možnost, jak si získat a udržet návštěvníkovo povědomí o kouzle zdejšího vína. Při návštěvách krásných památek pobřežních měst si může dopřát i sklenku vína, což je pro mnoho Čechů potěšující. Chorvatské víno je lahodné, a proto zpříjemní i všední dny. Ty se stanou rázem veselejší a získají novou tvář. Tohle Chorvaté vědí a rádi to sdělují nejen sobě ale i světu.
Další vyhlášená vinařská oblast se nachází na severu Jaderského pobřeží na Kvarnerských ostrovech, jenž jsou chráněny třemi horskými pásy. Některé lokality na ostrovech přitom patří mezi místa proslulá špičkovými víny, jako na ostrově Krk městečko Vrbnik se známým vínem Žlahtinou nebo písečný ostrůvek Sušac se svou výbornou červenou Trojišćinou.
Vinařství se daři obzvlášť na východním pobřeží ostrova Krk. Ve zdejším městečku Vrbniku roste vinná réva všude, kolem každého domu. Zde se také vyšlechtila a pořád se pěstuje Vrbnická Žlahtina. Jedná se o autochtonní bílou odrůdu vína, která je jedinečná už proto, že roste pouze tady a nikde jinde na světě. Právě vrbničtí emigranti zkoušeli vysadit sazenice Žlahtiny na různých místech světa, ale nikdy se neuchytily. Svojí unikátnost si tato odrůda ponechala pouze ve Vrbniku a jeho blízkém sklanatém okolí s charakteristickým složením půdy i mikroklimatem.
Žlahtina se pěstuje na příkrých stráních, kdy se střídá vinná réva se středomořskou makchií. Některé staré rodinné vinohrady poznáte podle kamenných zídek, které je ohraničují. Jsou to pozůstatky dřívějšího úsilí místních obyvatel o udržení kousku úrodné půdy, na které pěstovali svoji vinnou révu. Dnes se Žlahtina na komerční prodej pěstuje ve velkém nedaleko města v několika moderních vinohradech.
Lahodné víno vyráběné tradičním způsobem je opravdovou místní specialitou nejen Vrbniku ale celého ostrova Krk. Žlahtina je podobně jako většina chorvatských bílých vín plné, zakulacené s úžasnou ovocnou vůní i v chuti. Znalci doporučují její pití při teplotě 10 – 12 stupňů celsia. Samozřejmně, že se tu pěstují i další druhy, jako například Zlatna Žlahtina, Žlahtina Frajona, Vrhunski Merlot nebo Pjenušac. Ale Žlahtina je z nich nejznámnější.